Thailändsk soppa med Frikadeller (Canh Chua)

Som ni ser på bilden ovan, så har jag haft i kokt nötkött här i stället. Det som är så bra med dessa asiatiska sopporna är väl att man kan variera dem hur mycket man vill. Tycker man inte om räkor går det precis lika bra att ha i kokta kycklinglår, urtagna då förstås. Enkel att tillaga, värd att testas! Mmmmums! :D
Portioner: 5 personer
Ingredienser:
Buljongen;
2 l vatten
5 msk kycklingfond, koncentrerad
cirka 3 cm ingefära
lite citrongräs citrongräs
1 st kanelstång
1 st stjärnanis
Frikadellerna (Köttbollarna);
300 g fläskfärs
1 tsk salt
1 tsk räkpasta, finns i asiatiska butiker
½ gul lök, riven
1 vitlöksklyfta, pressad eller riven
2 msk potatismjöl
½ msk vatten
Garnering:
1 knippa pepparfrukter, färska, t ex thai chili eller spansk peppar
Några blad "Rau Thom", som är en salladsväxt. Finns i de flesta asiatiska livsmedelbutikerna.
Tillbehör:
450 g räkor
250 g risnudlar
6 salladslökar
en liten burk räkpasta
2 lime
färsk koriander
fisksås
Gör så här:
1 Häll vatten och kycklingfond i en kastrull. Lägg i skivad färsk ingefära, strimlat citrongräs, kanelstång och stjärnanis. Koka upp och låt sjuda under lock ca 10 min.
2 Blanda färsen med salt, räkpasta, riven lök, riven eller pressad vitlök, potatismjöl och vatten. Forma små bollar med händerna. Blöt händerna med vatten så fastnar inte färsen när du rullar bollarna.
3 Lägg färsbollarna i den sjudande buljongen och låt dem sjuda ca 10 min. Ta upp dem med hålslev och lägg dem i en skål.
4 Gör räkorna rent. Koka det i samma buljong ca 10 min. Ta upp det sedan med hålslev och lägg det i en annan skål. Sila buljongen genom en finmaskig sil.
5 Koka nudlarna i vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Gör i ordning tillbehören i olika skålar. Skölj och strimla salladslöken, finstrimla pepparfrukterna, skär lime i klyftor och hacka koriandern.
6 Vid servering: Ta en portionsskål och fyll med kokta nudlar, kokta räkor och köttbollarna. Häll på buljongen.
7 Smaksätta soppan med salladslök, chili, pressad lime, koriander och några stänk fisksås. Allt efter tycke!
Källor:
Mammas recept. Egen bild.
Kommentarer
Trackback