Friterade Bananer


Ett för de som gärna vill experimentera lite med maten är att ha ris i frityrsmeten. (Andra bilden ovan)
Portioner: 4
Ingredienser:
5 st bananer
2 msk citronsaft, eller mer
1 msk vetemjöl
½ msk bakpulver
1 dl rismjöl
½ liter rapsolja
Frityrsmet;
1 dl vatten
1 msk olja
1,5 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 st äggvitor
Kokosnötssås (Nuoc Cot Dua);
en burk kokosnötmjölk
2 msk socker
1 tsk salt
Garnityr:
Bananblad -klippta på längden, att linda dem i.
Citronmeliss
Tillbehör:
Vaniljglass
Lönnsirap
Kokosnötssås (Nuoc Cup Dua), finns på burk i asiatiska livsmedelbutikerna om man inte orkar blanda eget.
Gör så här:
1. Rör ihop vattnet,oljan och mjölen blandat med bakpulver till frityrsmeten. Låt stå i en halv timme. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i degen.
2. Skala bananerna och skär dem snett i 4-5 bitar. Fukta bananbitarna i citronsaften och vänd dem i vetemjöl.
3. Hetta upp oljan till 180 grader i en kastrull eller gryta. Pröva oljans temperatur med en liten degklick, när degen gräddas på en minut kan du börja friteringen.
Doppa bananbitarna i frityrdegen och lägg ner i oljan, låt koka 3-4 min.
4. Tag upp bitarna med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
Lägg upp på tallrik och droppa lite lönnsirap över. Servera med vaniljglass.
*5. Lägg i kokosnötsmjölken i en kastrull. Lägg i socker och salt. Låt koka upp.
6. Låt det sedan sjuda i ca 10 min. Värmhåll den gärna om den ska serveras senare.
Källor:
Mammas recept. Egna bilder.
Thailändsk soppa med Frikadeller (Canh Chua)

Som ni ser på bilden ovan, så har jag haft i kokt nötkött här i stället. Det som är så bra med dessa asiatiska sopporna är väl att man kan variera dem hur mycket man vill. Tycker man inte om räkor går det precis lika bra att ha i kokta kycklinglår, urtagna då förstås. Enkel att tillaga, värd att testas! Mmmmums! :D
Portioner: 5 personer
Ingredienser:
Buljongen;
2 l vatten
5 msk kycklingfond, koncentrerad
cirka 3 cm ingefära
lite citrongräs citrongräs
1 st kanelstång
1 st stjärnanis
Frikadellerna (Köttbollarna);
300 g fläskfärs
1 tsk salt
1 tsk räkpasta, finns i asiatiska butiker
½ gul lök, riven
1 vitlöksklyfta, pressad eller riven
2 msk potatismjöl
½ msk vatten
Garnering:
1 knippa pepparfrukter, färska, t ex thai chili eller spansk peppar
Några blad "Rau Thom", som är en salladsväxt. Finns i de flesta asiatiska livsmedelbutikerna.
Tillbehör:
450 g räkor
250 g risnudlar
6 salladslökar
en liten burk räkpasta
2 lime
färsk koriander
fisksås
Gör så här:
1 Häll vatten och kycklingfond i en kastrull. Lägg i skivad färsk ingefära, strimlat citrongräs, kanelstång och stjärnanis. Koka upp och låt sjuda under lock ca 10 min.
2 Blanda färsen med salt, räkpasta, riven lök, riven eller pressad vitlök, potatismjöl och vatten. Forma små bollar med händerna. Blöt händerna med vatten så fastnar inte färsen när du rullar bollarna.
3 Lägg färsbollarna i den sjudande buljongen och låt dem sjuda ca 10 min. Ta upp dem med hålslev och lägg dem i en skål.
4 Gör räkorna rent. Koka det i samma buljong ca 10 min. Ta upp det sedan med hålslev och lägg det i en annan skål. Sila buljongen genom en finmaskig sil.
5 Koka nudlarna i vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Gör i ordning tillbehören i olika skålar. Skölj och strimla salladslöken, finstrimla pepparfrukterna, skär lime i klyftor och hacka koriandern.
6 Vid servering: Ta en portionsskål och fyll med kokta nudlar, kokta räkor och köttbollarna. Häll på buljongen.
7 Smaksätta soppan med salladslök, chili, pressad lime, koriander och några stänk fisksås. Allt efter tycke!
Källor:
Mammas recept. Egen bild.
Ägg och räk-röra
Blev det lite ägg över. Gör en snabb, men enkel röra av det. Här kommer en recept, made by självast pappa= cookingpapa? :D
Ingredienser:
300 g räkor, oskalade
3 ägg
1 gul lök, hackad
Gör så här:
- Skala och rensa räkorna. Krama av dem lite lätt. Skär sedan i mindre bitar. Hacka löken.
- Vispa upp äggen. Salta och peppra äggen.
- Sätt på stekpannan, låt den bli riktigt het. Häll i lite olja. Fräs löken gula.
- Tillsätt räkorna och stek dem och häll sedan i dem uppvispade äggen. Rör om i pannan.
- Klar för servering med ris!
Källor:
Pappas recept. Egen bild.
Ugnsbakade Cow Cakes (Banh Bo Nuong)
En mjuk saftig kaka. Väldigt söt. Ganska fluffig då den vill så väldigt gärna jäsa mycket i ugnen. Mammas specialitet, och även hon kan misslyckas med den lite då och då. Så går det inte så bra på första försöket (kakan blir kompakt), så testa en gång till. Jätte gott är det!
Ser ni fluffy det blir? Kan verka lite degig på bilden, men det är så det ska se ut. Yummmie!
Ingredienser:
1 burk kokosmjölk
3 dl socker
3 dl potatismjöl
5 ägg
1.5 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
Gör så här:
Blanda kokosmjölken med sockret. Koka utills sockret löst sig ~^30 min. Låt svalna
- Vispa ägget, tillsätt potatismjöl. Blanda bakpulver med vaniljsockret.
- Blanda alltsammans. Ugn 200 grader. Lägg i formen med bakplåtspapper.
- Ugnen 45 min.Häll i kokosmjölken i en kastrull, blanda i sockret. Koka upp tills sockret löst upp helt. Låt sjuda i ungefär en kvart. Lägg det sedan åt sidan och låt svalna.
- Vispa upp ägget. Tillsätt potatismjöl i de uppvispade äggen.
- Blanda bakpulver med vaniljsockret i en annan skål.
- Blanda i allt tillsammans i en bunke och sätt sedan ugnen på 200 grader.
- Lägg i bakplåtspapper i en form och häll sedan i smeten. Sätt i ugnen då det blivit tillsärckligt varmt. Grädda cow caken i cirka 45 minuter.
- Njut av dina nybakta Cow Cakes!
Källor:
Mammas recept. Egna bilder.
Koreanska Våfflor (Banh Kep)
Detta receptet ger lite nyttigare våfflor än den vi vanliga svenska är vana vid. Konsistensen är lite segare och färgen ljusare. God Godare Godast!
Ingredienser:
2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 dl socker
3 dl vatten
1 ägg
en klick smör
5 droppar hushållsfärg
Tillbehör:
Sesamfrön, om det önskas.
Gör så här:
- Vispa sockret och ägget poröst.
- Tillsätt vetemjöl och potatismjöl. Rör om, blanda sedan i vattnet.
- Sila smeten med en finmaskad sil. Smält smöret snabbt i mikron.
- Låt smeten ligga o vila i cirka 5-10 minuter.
- Pensla våffeljärnet med smöret. Häll i någon skopa smet i taget. Våfflan är klar då den blivit lite lagom fast. (Brukar ta cirka 2-3 min).
- Lägg upp och severa!
Källor: Mammas recept. Egna bilder.
Friterade Räkor
De friterade räkorna vi vanligtvis får i Kina-restaurangerna brukar gå åt väligt bra, och gillas av både stora och små. Friterade plockmat är ett bara ett måste om man vill laga eget där hemma. Här kommer en lyxigare recept –hämtat från Da Lat-hotell i Vietnam.
Förberedelser: 30 min
Tillagning:20 min
Portioner: 4-6
Ingredienser:
300 g råa räkor
50 g torkade risnudlar
knappt två dl vatten
4 tsk fisksås
2 ½ dl mjöl
3 salladslökar, skurna i skivor
1 liten röd chili, finhackad
olja, till friteringen
Tillbehör:
Söt chilisås
Källor:
Mon An Vietnam –en Vietnamesisk mattidning.
Gör så här:
- Skala räkorna och rensa dem. Lägg häflten av räkorna i en matberedare och kör till en jämn smet. Hacka de återstående räkorna, lägg dem i en skål tillsammansmed räksmeten och blanda.
- 2. Lägg nudlarna i en bunke, häll över hett vatten och låt dem dra i en minut. Häll sedan av vattnet och klipp nudlarna i kortare bitar.
- Knäck ägget och vispa ihop det med vatten och fisksås.
- Sikta ner mjöl i en annan bunke, forma en hålighet i mjölet och häll ner lite av äggblandningen i taget. Rör om till en slät smet.
- Tillsätt räkblandningen, salladslöl, chili och nudlar. Blanda ordentligt.
Hetta upp oljan i en stor gryta eller wok. Lägg i några matskedar av blandningen i grytan och fritera i cirka 3 min.
- Låt de färdigfriterade bitarna rinna av på hushållspapper. Upprepa med resten.
- Servera med söt chilisås.
Stekta räkbiffar (Cha Tom Chien)

Portioner: 4 personer
Ingredienser:
500 g räkor med skal, helst mindre räkor
4 vitlöksklyftor, hackade/ pressade i en mortel
1 tsk rocksugar (bankade till pulver) eller 1 msk strösocker
2 äggvitor
1 msk fisksås
1 msk ris pulver
½ tsk nymalen svartpeppar
2 msk ister eller matolja
Gör så här:
1. Skala och rensa räkorna. Skölj. Torka räkorna noga med hushållspapper.
2. Tillsätt vitlök, räkorna, rocksugarn, rispulver, svartpeppar, fettet och fisksåsen i en matberedare och blanda väl. Överför räkpasta i en skål.
3. Vispa äggvitan tills den blivit skummig.
4. Tillsätt äggvitan i räkpastan, blanda väl. Lägg på plastfolie, platta till och låt den ligga och dra till sig smakerna en stund.
5. Värm lite olja på en stekpanna, vänta till det blivit riktigt varmt. Vänd sedan i räkfärsen och stek tills de fått färg.
6. Skär upp och servera till maten.
Källor:
Egna bilder. Mammas recept.
Wokade nudlar och krabba
Wokade Nudlar med Krabba
Förberedelser: cirka 40 min
Tillagning: 15 min
Portioner: 4 personer
Ingredienser:
200 g torkade mungbönsnudlar
40 ml olja
10 röda schalottenlökar, skurna i mycket tunna skivor
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 stjälkar citrongräs, skurna i tunna skivor
1 röd paprika, skuren i tändsticksstora stavar
3 potatisar, skurna i stavar
170 g konserverad krabbkött, väl avrunnet eller 200 g nötbiff.
3 msk fisksås
3 msk limesaft
2 tsk socker
Garnering:
3 salladslökar, skurna i tunna skivor på diagonalen
Gör så här:
1. Lägg nudlarna i blöt i hett vatten i 20 minuter eller tills de är mjuka. Häll av vattnet. Klipp nudlarna kortare, så blir de lättare att äta.
2. Hetta upp oljan i en wok eller en tjockbottnad gryta. Lägg i schalottenlök, vitlök och citrongräs och stek under omrörning på mycket stark värme i två minuter. Tillsätt paprikan och purjolöken under omrörning.
3. Lägg i nudlarna och blanda. Ångkoka under lock i en minut.
4. Lägg i krabbkött, fisksås, limesaft och socker och blanda med två träskedar. Smaka av med salt och peppar.
5. Strö över salladslök och servera!


Källor:
Tandoras receptbok.
cookingmama.blogg.se

Sushi

Vid tillagning av sushi använder man bara de färskade och fräschaste råvarorna. Japansk mat innehåller få kryddor, istället försöker kockarna locka fram de naturliga smakerna fran varje enskild ingrediens.


Färdigpacketerad sushi-kit från ICA av märket Blue Dragon.


Tillagning: en halvtimme
Portioner: 2 personer
Ingredienser:
2½ dl rundkornigt ris eller sushiris
5 dl vatten
40 ml risvinäger
4 tsk strösocker
1 tsk salt
1 paket crabsticks (surimi)
125 gram mycket färsk lax, tonfisk eller forell
1 liten gurka, skalad
½ liten avokado (kan uteslutas)
4 plattor nori
Garnering:
sesamfrön
Tillbehör:
wasabi
soja, helst japanskt
syltad ingefära
Gör så här:
1. Skölj riset i rinnande vatten. Låt riset rinna av ordentligt.
2. Lägg i en gryta med lock och koka upp. Sänk värmen och sjud i 4-5 minuter eller då du ser att vattnet sugits upp. Tag grytan av spisen.
3. Blanda vinäger, socker och salt och häll blandningen över riset. Rör om med en träsked tills riset svalnat.
4. Skär fisken i tunna strimlor. Skär gurka och avokado i tändsticksstora stavar, cirka 5 cm långa.
5. Lägg ett nori-blad på ett smörpapper eller en sushi-matta (klä gärna mattan i plastfolie för att undvika kladd). Klappa ut en fjärdedel av riset på på noribladen, men lämna cirka 1.5 cm från kanten fri.
6. Bred ut en mycket liten klick wasabi mitt på riset. Lägg upp en fjärdedel av fiskbitarna, gurka, ingefära och avokado längs linjen i mitten av nori-plattorna.

7. Rulla ihop nori-bladen hårt från nederkanten och uppåt. På så sätt kommer ingredienserna att hamna i mitten av rullarna. Pressa ihop norikanterna för att försluta rullen.
8. Använd en mycket vass kniv och skär rullen i 2 cm breda rullar strax innan servering, för att de inte ska bli alltför torra.
9. Tag fram tillbehören och lägg upp allt fint!

Psss, blev det lite råvaror över?
Nigiri är avlånga bollar av sushiris med en liten klick wasabi och överst en tunn skiva fisk, eller skaldjursstjärt. Riset formas med fuktade händer. Gör nigiri-sushin precis precis före servering.
Topping:
Kräftstjärtar
Fiskskivor av lax eller tonfisk
Avokado
Friterad tofu, utan fyllningen kvar
Söt omelett
Surimi
1. Koka riset enligt recept på sushi-ris
2. Skär fisken i 3-4 mm tjocka skivor, helst rektanglar, ca 3x6 cm.
3. Forma små äggformade bollar av riset med fuktade händer.
4. Stryk ett tunt lager wasabi på risbollen och toppa med en fiskskiva. Lägg upp, klar för servering!


Inte de finaste sushibitarna precis, men det gick att äta. Smaken som räknas right? (A)
Egna bilder. Baksidorna på sushi-tillbehören.
cookingmama dissar: Hundkött
I Asien får man gärna äta hundkött, om de behandlar dem som de bör och avlivar dem humant. Men hur hade svenskarna reagerat om vi sett ett djur, spärrad i en bur på torget? Och om man kanske hade avlivat djuren på plats?
Troligen hade det blivit en sådan folkstorm. Men i sydostasien bryr man sig inte. Där gör de lite som de vill; eldar kol, slänger saker på gatan som ingenting och kan bete sig riktigt illa mot allt levande i allmänhet.
Sen menar jag inte att det behöver vara så överallt, men det förekommer.
I Kina finns det flera restauranger som serverar både hund och kattkött. Det hade varit skillnad om det varit brist på föda, men då de börjat starta dog and cats- restaurant, tycker jag de gått lite över gränsen. Men som sagt är det bara en åsikt.

Något annat mysko de äter är insekter, som sägs var riktiga näringsbomber, utan fett och med hög proteinhalt.
Om det är aptitligt är en annan sak. Hm...
Källa: Bild från google.
Musik: JJ Lin Jun Jie
Jian Jian Dan Dan
Yi Qian Nian Yi Hou
Endless Road - english version
Down - english version
Cries In A Distance -english version
Jiang Nan
Sugarpaste
Ingredienser:
1 msk gelatinpulver
4 msk kallt vatten
1 ¼ dl vit sirap
1 tsk glukos*
1 msk glycerol*
2 msk kokosfett
14-17 dl florsocker siktat
*Glukos och glycerol köps enklast på Apoteket.
Gör så här:
1. Blanda gelatinet i det kalla vattnet. Låt stå tills det tjocknat.
2. Placera blandningen i vattenbad och hetta upp tills allt löst sig.
3. Tillsätt den vita sirapen, glukos och glycerol. Blanda väl.
4. Rör i kokosfett och drag bort från värmen precis innan det smält helt.
5. Låt blandningen svalna tills den är fingervarm.
6. Häll nu i 7 dl av florsockret i en bunke och forma en grop mitt i.
7. Häll den fingervarma blandningen i gropen och rör med en träslev. Blanda succesivt i restrerande florsockret tills kladdigheten försvinner.
8. Fortsätt att knåda tills sugarpasten är len och följsam och inte fastnar på dina händer.
9. Om sugarpasten är för mjuk, tillsätt mer florsocker. Är den för hård, tillsätt lite vatten.
10. Den sugarpaste som inte används direkt kan förvaras i lufttät burk i svalen.
11. När du ska använda den tar du fram den och knåda den mjuk igen.
Källor:
Receptcentralen.se
Hello Kitty -Tårta
Den kända japanska tecknade katten Hello Kitty har, trots avsaknade av både mun och olika ansiktsutryck blivit en enorm försäljningssuccé. Hello Kitty har egenskaper som japanerna brukar benämna kawaii (=sött, gulligt)
Ingredienser:
2 tårtbottnar
1 stor sats sugar paste
Vaniljkräm
4 gelatinblad
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
4 äggulor
3 msk majsstärkelse
2 msk socker
1 msk vaniljsocker
Garnering:
4-5 dl vispgrädde
1 ovalt gult vingummi
2 runda svarta vingummin
svarta lakritssnören
Gör så här:
1. Gör en Hello Kitty-mall som håller sig inom sockerkaksbottnarnas storlek.
2. Skär sockerkaksbottnarna efter mallen.
3. Vaniljkräm: Lägg gelatinbladen i blöt.
4. Blanda allt utom vaniljsockret i en liten kastrull.
5. Sjud på svag värme under vispning tills krämen tjocknat, men låt den inte koka.
6. Kram ur gelatinbladen och låt dem smälta i krämen.
7. Låt krämen svalna och smaksätt den med vaniljsockret.
8. Färdigställning: Vispa grädden.
9. Dela sockerkaksbottnarna horiosontellt.
10. Lägg vaniljkrämen mellan sockerkaksbottnarnas lager.
11. Bred ut grädden ovanpå sockerkaksbottnarna.
12. Klä in Kitty med den utkavlade sockerpastan.
13. Dekorera med godiset.
Källor:
Receptcentralen.se. Bilden är tagen från Google.
Kycklingspett med Wokade Nudlar

Portioner: 4
Ingredienser:
Marinerade kycklingspett;
600 g kycklingfilé
1 lime
2 msk soja
2 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor
svartpeppar
Wokade nudlar;
250 g äggnudlar
2 msk rapsolja
2 msk färsk koriander, hackad
2 msk pepparfrukt, finhackad
1 tsk salt
3 msk vatten
Tillbehör:
Sweet chilisås
Jordnötssås
Gör så här:
Marinerade kycklingspett;
1. Sätt ugnen på grill 250°.
2. Pressa limefrukten och riv dess skal. Blanda med, soja, rapsolja, pressade vitlöksklyftor och svartpeppar.
3. Skär kycklingfilén i långsmala ca 2-3 cm breda längder och blanda med limemarinaden.
4. Trä upp kycklingen på spett och grilla i ugnen 15-20 minuter. Vänd efter halva tiden.
Nudlarna:
5. Blötlägg nudlarna i kallt vatten. Hacka koriandern och pepparfrukten.
6. Häll av vattnet från nudlarna och lägg dem i en het wok- eller stekpanna tillsammans med rapsolja, koriandern, pepparfrukten, salt och vatten. Woka tills nudlarna fått lite färg.
Källor:
Mammas recept. Bilden är tagen från Google.