Friterade Bananer

Klassikern på varje kinesisk restaurang som lätt kan tillagas även hemma.


Ett för de som gärna vill experimentera lite med maten är att ha ris i frityrsmeten. (Andra bilden ovan)

Portioner: 4

Ingredienser:
5 st bananer
2 msk citronsaft, eller mer
1 msk vetemjöl
½ msk bakpulver
1 dl rismjöl
½ liter rapsolja

Frityrsmet;
1 dl vatten
1 msk olja
1,5 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 st äggvitor

Kokosnötssås (Nuoc Cot Dua);
en burk kokosnötmjölk
2 msk socker
1 tsk salt

Garnityr:
Bananblad -klippta på längden, att linda dem i.
Citronmeliss

Tillbehör:
Vaniljglass
Lönnsirap
Kokosnötssås (Nuoc Cup Dua), finns på burk i asiatiska livsmedelbutikerna om man inte orkar blanda eget.

Gör så här:
1.  Rör ihop vattnet,oljan och mjölen blandat med bakpulver till frityrsmeten. Låt stå i en halv timme. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i degen.
2. Skala bananerna och skär dem snett i 4-5 bitar. Fukta bananbitarna i citronsaften och vänd dem i vetemjöl.
3. Hetta upp oljan till 180 grader i en kastrull eller gryta. Pröva oljans temperatur med en liten degklick, när degen gräddas på en minut kan du börja friteringen.
Doppa bananbitarna i frityrdegen och lägg ner i oljan, låt koka 3-4 min.
4. Tag upp bitarna med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
Lägg upp på tallrik och droppa lite lönnsirap över. Servera med vaniljglass.

*5. Lägg i kokosnötsmjölken i en kastrull. Lägg i socker och salt. Låt koka upp.
6. Låt det sedan sjuda i ca 10 min. Värmhåll den gärna om den ska serveras senare.

Källor:
Mammas recept. Egna bilder.

Thailändsk soppa med Frikadeller (Canh Chua)


Som ni ser på bilden ovan, så har jag haft i kokt nötkött här i stället. Det som är så bra med dessa asiatiska sopporna är väl att man kan variera dem hur mycket man vill. Tycker man inte om räkor går det precis lika bra att ha i kokta kycklinglår, urtagna då förstås. Enkel att tillaga, värd att testas! Mmmmums! :D

Portioner: 5 personer


Ingredienser:
Buljongen;
2 l vatten
5 msk kycklingfond, koncentrerad
cirka 3 cm ingefära
lite citrongräs citrongräs
1 st kanelstång
1 st stjärnanis

Frikadellerna (Köttbollarna);
300 g fläskfärs
1 tsk salt
1 tsk räkpasta, finns i asiatiska butiker
½ gul lök, riven
1 vitlöksklyfta, pressad eller riven
2 msk potatismjöl
½ msk vatten

Garnering:
1 knippa pepparfrukter, färska, t ex thai chili eller spansk peppar
Några blad "Rau Thom", som är en salladsväxt. Finns i de flesta asiatiska livsmedelbutikerna.

Tillbehör:
450 g räkor
250 g risnudlar
6 salladslökar
en liten burk räkpasta
2 lime
färsk koriander
fisksås

Gör så här:
1 Häll vatten och kycklingfond i en kastrull. Lägg i skivad färsk ingefära, strimlat citrongräs, kanelstång och stjärnanis. Koka upp och låt sjuda under lock ca 10 min.

2 Blanda färsen med salt, räkpasta, riven lök, riven eller pressad vitlök, potatismjöl och vatten. Forma små bollar med händerna. Blöt händerna med vatten så fastnar inte färsen när du rullar bollarna.
3 Lägg färsbollarna i den sjudande buljongen och låt dem sjuda ca 10 min. Ta upp dem med hålslev och lägg dem i en skål.
4 Gör räkorna rent. Koka det i samma buljong ca 10 min. Ta upp det sedan med hålslev och lägg det i en annan skål. Sila buljongen genom en finmaskig sil.
5 Koka nudlarna i vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Gör i ordning tillbehören i olika skålar. Skölj och strimla salladslöken, finstrimla pepparfrukterna, skär lime i klyftor och hacka koriandern.
6 Vid servering: Ta en portionsskål och fyll med kokta nudlar, kokta räkor och köttbollarna. Häll på buljongen.
7 Smaksätta soppan med salladslök, chili, pressad lime, koriander och några stänk fisksås. Allt efter tycke!

Källor:
Mammas recept. Egen bild.

RSS 2.0