Hutun Tangsoppa med Wontonknyten (Sup Hoanh Thanh Trung Hoa)

Kinesernas nationalsoppa. En bra soppa att göra om man har lite hönsbuljong över. Wontonknytena är också goda att äta som de är. Själva ordet Wonton betyder "Att svälja moln" och de är verkligen goda. Byt gärna ut färsen i wontonfyllningen mot kyckling, tofu eller äggröra. Här kommer en enklare recept. =)
Ingredienser:1,5 liter hönsbuljong
1/2 morot
60 g bladspenat
4 cm ingefära, skalad och finhackad
1 vitlöksklyfta
1 röd chili
250 g fläskfärs
100 g räkor
1 msk kinesisk soja
0,5 tsk salt
1 msk sesamolja
1 paket wontondegplattor
Garnering:
Böngroddar
Tillbehör:
Soja
Söt chilisås
Svart risvinäger eller balsamvinäger
Gör så här:
1. Koka buljong på tärning. Skala och finhacka ingefära och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin.
2. Blanda färsen och räkorna väl med ingefära, vitlök, chili, soja, salt och sesamolja. Ställ fram en liten skål med kallt vatten att använda vid försegling av wontonknytena.
3. Ta fram en wontondegplatta och lägg i handen. Lägg en tesked fyllning mitt på varje wonton. Doppa ett finger i skålen med vatten och ”pensla” wontonplattans fyra kanter med lite vatten. För ihop det ena hörnet över fyllningen och sätt ihop med motsatt hörn till en trekant. Vik ihop de yttre flikarna över varandra, tryck ihop.
4. Skär moroten i tunna skivor. Skölj spenaten och riv den i bitar. Koka upp hönsbuljongen och lägg i alla wontonknyten. Låt koka i 8 minuter. Lägg i morot och spenat i soppan. Servera med små skålar med soja, chilisås och svart risvinäger. Då kan man doppa sina wontonknyten i den dippsås man tycker bäst om.
Källor:
Egen bilder. Mammas recept /Quanngon.com
Kommentarer
Trackback