Kinesiskt Stekt Ris
Ingredienser:
2 ägg, lättvispade
1 medelstor lök
4 salladslökar
1 skinka ~250 g
40 ml jordnötsolja
3 dl kokt kallt långkornigt ris
60 g frysta ärtor och paprika
40 g majs
40 ml soja
250 g koka små räkor, skalade
Tillbehör:
Sojasås
Gör så här:
1. Krydda äggen med salt och peppar.
2. Skär löken i åtta klyftor, skär salladslöken i mindre bitar. Skär skinkan i mycket tunna strimlor.
3. Hetta upp oljan i en wok eller stor stekpanna och häll i äggen. Vicka på pannan så att rinnande ägg flyter mot kanterna.
När ägget nästan stelnat, dela upp det i ganska stora bitar (så det påminner lite om äggröra). Lägg upp på tallrik.
4. Hetta upp den oljan som är kvar och vicka fram och tillbaka så att både botten och sidorna täcks. Lägg i lök och stek under omrörning tills den börjar bli genomskinlig.
Lägg i skinkan, stek under omrörning i cirka en minut. Tillsätt ris och ärtor, låt steka i någon minut.
Då allting blivit genomvarmt. tillsätt ägg, soja, salladslök och räkor.
5. Lägg upp och servera!
Källor:
Egna bilder. Mammas recept.
2 ägg, lättvispade
1 medelstor lök
4 salladslökar
1 skinka ~250 g
40 ml jordnötsolja
3 dl kokt kallt långkornigt ris
60 g frysta ärtor och paprika
40 g majs
40 ml soja
250 g koka små räkor, skalade
Tillbehör:
Sojasås
Gör så här:
1. Krydda äggen med salt och peppar.
2. Skär löken i åtta klyftor, skär salladslöken i mindre bitar. Skär skinkan i mycket tunna strimlor.
3. Hetta upp oljan i en wok eller stor stekpanna och häll i äggen. Vicka på pannan så att rinnande ägg flyter mot kanterna.
När ägget nästan stelnat, dela upp det i ganska stora bitar (så det påminner lite om äggröra). Lägg upp på tallrik.
4. Hetta upp den oljan som är kvar och vicka fram och tillbaka så att både botten och sidorna täcks. Lägg i lök och stek under omrörning tills den börjar bli genomskinlig.
Lägg i skinkan, stek under omrörning i cirka en minut. Tillsätt ris och ärtor, låt steka i någon minut.
Notera: Helst bör man koka riset en dag innan och förvara det i kylskåp övet natten, det gör att inte kornen faller isär och det stekta riset blir inte "geggigt"
Då allting blivit genomvarmt. tillsätt ägg, soja, salladslök och räkor.
5. Lägg upp och servera!
Källor:
Egna bilder. Mammas recept.
Kommentarer
Trackback