Pekinganka med Risnudlar och Grönt (Vit Quay Bac Kinh)


Pekinganka är en specialtitet känd från nordöstra Kina. En ganska komplicerad rätt med tanke på hur få ingredienser det är, men väl värt all "besvär". Luxuryyy!

Förberedelser: En dag i förväg
Tillagning: ca 2 timmar
Portioner: 4


Ingredienser:
1 anka ~ca 2 kg, urtagen och plockad
½ dl honung
1 dl varmt vatten
2 msk ättiksprit
2 msk Hoisinsås
2 msk ostronsås
Risnudlar för 4 pers -läs på förpackningen
1 gurka
400 g böngroddar
1 burk majs

Tillbehör:
Hoisinsås
Mindre vete baguetter /mandarinpannkakor
Vietnamesisk fisksås

Gör så här:

Förberedelsen
1. Koka upp drygt 2 liter vatten. Lägg fågeln i ett durkslag och häll sjudande vatten över skinnet. Vänd flera gånger så att vattnet kommer åt överallt. Skaka av överflödigt vatten, men lämna kvar fukt. Skinnet ska bli blankt.
2. Blanda honung, varmt vatten, ättiksprit, hoisin- och ostronsås noga.
Pensla blandningen över hela ankan, pensla gärna inuti också.
3. Låt ligga någon halvtimme och upprepa behandlingen.
4. Bind ett snöre runt fågelns fötter och knyt upp där den kan hängas luftig över en djup tallrik, utan att stöta i. Låt fågeln torka över natten.

Tillagningen
5. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg fågeln på galler över långpanna i ugnens nedre del. Då kläms varken bröst eller lår, utan skinnet kan bli knaprigt nästan överallt.
10. 1 ½ - 2 timmar bör ankan steka. Den är färdig när låret lätt lossas i leden, ankan ska också ha fått en gyllenbrun färg. Sänk värmen mot slutet om färgen börjar bli för mörkt. Medan ankan håller på att stekas kan du börja koka risnudlarna och förbereda grönsakerna.
11. Ta ut ankan och låt den vila i 5 minuter innan bröst och lår tas bort från skrovet med riktigt vass kniv.
12. Skär bitarna i smala strimlor och lägg upp. Lossa allt knaprigt skinn från skrovet och skär eller klipp i strimlor (det är skinnet som är den största läckerheten)
13. Lägg upp i skål och servera.


Kameran hittades inte först mot slutet, därav inga steg för steg bilder. Uppläggningen kunde också blivit bättre, men men.. Det är ju resultatet som är det viktiga och den blev jag faktiskt nöjd med. Så iiih! =)

Källor:
Egna bilder. Mammas recept/ Recept från Asian Online Recipes.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0