Räkomelett med Ostronsås



Detta är en portionsomelett som passar till lunch eller lättare kvällsrätt. Perfekt att laga när man har lite ägg eller räkor över. Sallad och bröd smakar bra till.

Förberedelser: 30 min
Tillagning: 25 minuter
Portioner: 4


Ingredienser:
2 torkade kinesiska svampar
400g råa räkor
4 msk olja
5 cm färsk ingefära, fint riven
1 1/4 dl avrunna konserverade babumbuskott, grovhackade
6 salladslökar, hackade
5 ägg
4 cl vatten
½ tsk salt
½ tsk mald vitpeppar
4 msk ostronsås
40 ml soja
40 ml kinesiskt risvin
2 tsk majsmjöl
4 tsk vatten

Garnering:
Salladslök, skuren i tunna skivor till garneringen

Gör så här:
1. Förbered allting innan du börjar laga maten. Blötlägg svmapen i hett vatten tills de blivit mjuka. Låt svampen rinna av och skär i tunna skivor. Kasta bort den hårda foten.



2. Skala räkorna och rensa dem. Grovhacka räkköttet.



3. Hetta upp en matsked olja i en wok och stek ingefära och räkkött under omrörning på mycket stark värme i 2 min. Lyft över till en tallrik.
Tillsätt bambuskott, salladslök och svamp och stek under omrörning i en minut. Lyft över till tallrik och torka woken ren med hushållspapper.
4. Vispa ägg, vatten, salt och peppar skummigt i en skål. Häll resten av oljan i woken tills den är riktigt het och oljan börjar ryka. Vispa äggblandningen kraftigt och häll i woken.
Vicka woken fram och tillbaka så att äggblandningen täcker sidorna i ett ½ cm tjockt lager. Stek i en minut. Sleva upp blandningen av räkor och bambuskott med en hålslev så attt vätskan rinner av, och lägg blandningen på omeletten.
Stek i cirka 2 min tills omeletten stelnat och är frasigt frun under. Lägg upp på fat.
5. Häll ostronsås, soja och risvin i woken. Blanda majsmjöl och vatten och häll detta i woken. Rör om hela tiden tills såsen kokar upp och börjar tjockna.
6. Sleva såsen över omeletten, garnera med salladslök och servera!

Tips! Häll över lite av blandningen i en annan skål & tillsätt någon tesked socker och stek dom fina. Bara för variationens skull.

Källor:
Egna bilder. Stora Asiatiska Kokboken.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0