Smördegsinbakad Köttpaté (Banh Pateso)

Spröda och fyllda med ett tunt lager av kött och paté, alternativt pastej. En asiatisk version av Svenska piroger.
Ingredienser:
500 g fläskkarré
1 gul lök
2 burkar pastej, helst kyckling.
2 pack frysta smördegsplattor
3 ostronsås (*Oyster sauce, finns att köpa bl.a. på Ica /asiatiska livsmedelbutiker)
Salt, peppar
1 ägg
Tillbehör:
Sojasås eller
Ketchup
Gör så här:
1.Börja med att skära karrén i mindre bitar och hacka löken fint. I med detta i en mixer tillsammans med kycklingpastejen och ostronsåsen. Salta och peppra. Mixa en stund.
2. Lägg i en bunke & täck över med plastfolie. Ställ in i kylen och låt möra över natten.
3. Dagen därpå kan du ta ut smördegsplattorna för att låta dem tina upp. Dela sedan upp plattorna i mitten som på bilden.
4. Sätt ugnen på 175 grader. Strö gärna lite mjöl över bakbordet om det underlättar för dig.
5. Tag en smördegplatta, kavla ut. Klicka på med lite kött i mitten och vik över.
6. Tag en gaffel och tryck ner vid kanterna för att få degen att "fästa" sig, ev för garnityrens skull.
7. Knäck ett ägg, vispa lite lätt. och pensla över.

8. Lägg plåten i mitten av ugnen och ugnsbaka dem tills smördegen fått gyllenbrun färg.
9. Servera dom varma.
Källor:
Egna bilder. Mammas recept.
Kommentarer
Trackback