Risnudelsoppa / Vietnam's Nationalsoppa (Pho)

Nästan alla sydostasiatiska länder har något slags soppa som en av sina nationalrätter. Här har ni den Vietnamesiska som känns lite mer fräsch då den inte har någon kokosmjölk, grädde eller någon tung "förtjockningssak" i sig, vilket gjort den mer thailländsk. En stor favorit hos alla Vietnameser.

Portioner: 4


Ingredienser:

1 gul lök
1 palsternacka
½ rotselleri
6 cm purjolök
Lite lotusrötter /bambuskott etc.
1 msk bong kycklingfond
½ dl risvinäger eller annan ljus lite halvsöt vinäger
ca 250 g risnudlar
300 g nötkött
200 g räkor
150 g böngroddar
1 tsk ugnsgrillad ingefära
2 vitlöksklyftor, inhackade
2 röda chili
1 lime
3 msk friterad vitlök, färdigköpt
Några msk "Instant Beef Flavour" som är en väldigt koncentrerad tjock sås.

till buljongen;
2 liter vatten
2 morötter
3 tärnin
1 kg fläskben
2 tärningar köttbuljong
1 gul lök
10 torkade stjärnanis
1 tsk salt
2.5 msk mörk kinsesisk soja


Garnering:
Chili, färska och finhackade
4 stjälkar koriander
3 stjälkar söt basilika

Tillbehör:
Bröd
Hoisinsås
Chilisås

Gör så här:
1. Koka upp vatten till buljongen. Lägg i själva buljongen och fläskbenen pch låt koka i 30 minuter utan lock.

2. Skala och halvera morötter och lök. Lägg i de hårda grönsakerna och stjärnanis och småkoka i 1 1/2 timme. Häll i soja och smaka av med salt.

3. Sila av buljongen och låt den stå kvar på plattan på låg värme.

4. Blötlägg nudlarna i ljummet vatten i 6–7 minuter tills de börjar mjukna. Koka upp vatten och lägg i de halvmjuka nudlarna och koka i 1 1/2 minut. Använd gärna en sil då du ska ta upp nudlarna. Skölj i kallt vatten.

5. Strimla köttet och räkorna och skölj böngroddarna. Skiva purjolöken och chili fint. Plocka koriandern och basilikan. Skär limen i klyftor.

6. Ta fram 4 stora soppskålar. Lägg en näve böngroddar i varje skål och lägg över nudlar.

7. Placera det strimlade köttet i en sil och doppa i den småputtrande buljongen i ungefär 1 minut. Fördela köttet i skålarna.

8. Häll över buljong och toppa ned purjolök, chili, koriander, basilika och eventuellt lite friterad vitlök. I med några msk "Instant Beef Flavour" Avsluta med att pressa över en limeklyfta. Ät gärna köttet genom att plocka upp det ur soppan och dippa i någon av såserna.





Källor:

Egna bilder. Mammas recept / Aftonbladets Mat & Vin.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0