Ångkokta Risbullar (Banh Bao)
Vietnamesiska ångkokta risbullar, fyllda med kött, nudlar och allt annat man önskar att lägga i. Ser lite ut som kroppkakor till utseendet, men smakar lååångt ifrån det.
I en Banh bao kan man ha olika fyllningar beroende på vad det är man vill ha i. Kan fungera som snabbmat, då den är väldigt mättande och liten (/praktiskt?) Inga bestick behövs. Dessa fyllningar tog jag recept från Wok Me Asian Cooking Guide :
Förberedelser: 1-2 timmar
Tillagning: 1 timme
Ingredienser:
Risdegen;
Fyllningen;
Glasnudlar
Kinesisk korv, tunt skivad
Hårdkokta ägg, skuret till mindre bitar
250 g grillad fläskfärs
10 st torkade kinesisk svamp
1 msk hackade vattenkastanjer
1 msk ostronsås
1 msk riven ingefära
Gul lök, fint hackat.
1 vitlök
Salt och peppar
Sedan finns det ju så mycket mer man kan ha i sådana Banh bao's, men det jag skrivit ovanför är de vanligaste.
Tips! För att göra detta receptet måste du ha de rätta redskapen för att kunna ångkoka mat. Annars går det också att köpa en sådan galler-liknande sak man lägger på kastrullen på IKEA.

Ångkastrullen vi har hemma, i denna varianten fyller man på vatten i bottenkastrullen.
Lite persilja
Tillbehör:
Något gott tilltugg och fisksås eller sojasås kan inte sitta helt fel.
Gör så här:
Fyllningen;
1. Börja med att lägga nudlarna i kallt vatten och koka det, när det är gjort ska vattnet silas bort.
2. Skala och hacka löken, pressa vitlöken och förbered kastanjerna.
3. Mixa sedan allt du vill ha i dina ribullar i en mixer, blanda detta väl. Sedan är det dags att rulla dem till mindre bollar.
4. Rulla sedan bullarna i risdegen, låt de gärna ligga och jäsa en stund ~10 min. Sedan ska de ångkokas.
5. Koka upp vattnet innan du lägger ner risbullarna på gallert, glöm inte sänka plattan. Risbullarna ska ångkokas över sjudande vatten i 25-30 min.
6. Servera dem gärna varma! Går även bra att frysas ner, kan hållas upp till två månader om de ligger i rätt temperatur.
Kanske något för den kreativa? ;D ..
Källor:
Egna bilder. Mammas Recept. Wok Me Asian Cookin Guide.
Kommentarer
Trackback