Vietnamesisk Fisksås (Nuoc Mam)



Denna "dippsåsen" går även under namnet nuoc mam, tillverkas av olika sorters fisk och skaldjur. Doften är lite rutten om man säger så, luktar jäst fisk. Då man doserar denna dressingen i olika sortens blandningar ska den bara anas. Det är då den funkar som bäst, rätten får en fin, fyllig smak. Dessutom kan den lyfta fram de andra ingredienserna.

Ingredienser:
1 vitlöksklyfta
½  liten chili
3/4 msk socker
1 tsk monosodium glutamate (ett japanskt "salt" som är beskt)
½ citron eller lime
Fisksås
Vatten

Garnering:
1/4 dl riven morot
1/4 dl riven lotusstjälk

Gör så här:
1. Ta bort skalet från vitlöksklyftan. Krossa sönder klyftan tillsammans med chilin i en mortel. Strö gärna över lite socker i blandningen så du ska krossa det, så flyger inte blandningen iväg.
2. Lägg blandningen i en skål. Tillsätt socker och salt. Pressa i citronsaften och blanda.
3. Häll i fisksåsen ändå tills såsen fått en lite brunare färg eller önskad smak.
Skulle du såsen blir stark går det jätte bra attspäda ut den med vanligt ljummet vatten.
4. Häll i en liten skål. Klart!

Hållbarigheten:
Förvarar man denna utspädda fisksåsen i burk som går att förslutas, i kylskåpet, kan den hålla upp till tre veckor.

Källor:
Mormors recept. Bilder från google. Egna bilder.


Dessa flaskorna finns att köpa i de flest asiatiska livsmedelaffärerna. Jag rekommenderar de flaskorna jag inte strukit över då de är mildare i smaken och har lite bättre kvalité, enligt min mamma i alla fall =)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0