Sushi


Vid tillagning av sushi använder man bara de färskade och fräschaste råvarorna. Japansk mat innehåller få kryddor, istället försöker kockarna locka fram de naturliga smakerna fran varje enskild ingrediens.



Färdigpacketerad sushi-kit från ICA av märket Blue Dragon.






Förberedelser: 45 min
Tillagning: en halvtimme

Portioner: 2 personer

Ingredienser:
2½ dl rundkornigt ris eller sushiris
5 dl vatten
40 ml risvinäger
4 tsk strösocker
1 tsk salt
1 paket crabsticks (surimi)
125 gram mycket färsk lax, tonfisk eller forell
1 liten gurka, skalad
½ liten avokado (kan uteslutas)
4 plattor nori

Garnering:
sesamfrön

Tillbehör:
wasabi
soja, helst japanskt
syltad ingefära

Gör så här
:
1. Skölj riset i rinnande vatten. Låt riset rinna av ordentligt.
2. Lägg i en gryta med lock och koka upp. Sänk värmen och sjud i 4-5 minuter eller då du ser att vattnet sugits upp. Tag grytan av spisen.
3. Blanda vinäger, socker och salt och häll blandningen över riset. Rör om med en träsked tills riset svalnat.

4. Skär fisken i tunna strimlor. Skär gurka och avokado i tändsticksstora stavar, cirka 5 cm långa.

5. Lägg ett nori-blad på ett smörpapper eller en sushi-matta (klä gärna mattan i plastfolie för att undvika kladd). Klappa ut en fjärdedel av riset på på noribladen, men lämna cirka 1.5 cm från kanten fri.


6. Bred ut en mycket liten klick wasabi mitt på riset. Lägg upp en fjärdedel av fiskbitarna, gurka, ingefära och avokado längs linjen i mitten av nori-plattorna.

7. Rulla ihop nori-bladen hårt från nederkanten och uppåt. På så sätt kommer ingredienserna att hamna i mitten av rullarna. Pressa ihop norikanterna för att försluta rullen.
8. Använd en mycket vass kniv och skär rullen i 2 cm breda rullar strax innan servering, för att de inte ska bli alltför torra.

9. Tag fram tillbehören och lägg upp allt fint!






Psss, blev det lite råvaror över?
Nigiri-sushi

Nigiri är avlånga bollar av sushiris med en liten klick wasabi och överst en tunn skiva fisk, eller skaldjursstjärt. Riset formas med fuktade händer. Gör nigiri-sushin precis precis före servering.

Topping:
Kräftstjärtar
Fiskskivor av lax eller tonfisk
Avokado
Friterad tofu, utan fyllningen kvar
Söt omelett
Surimi

1. Koka riset enligt recept på sushi-ris
2. Skär fisken i 3-4 mm tjocka skivor, helst rektanglar, ca 3x6 cm.
3. Forma små äggformade bollar av riset med fuktade händer.
4. Stryk ett tunt lager wasabi på risbollen och toppa med en fiskskiva. Lägg upp, klar för servering!





Inte de finaste sushibitarna precis, men det gick att äta. Smaken som räknas right? (A)
Källor:
Egna bilder. Baksidorna på sushi-tillbehören.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0