Friterade Bananer

Klassikern på varje kinesisk restaurang som lätt kan tillagas även hemma.


Ett för de som gärna vill experimentera lite med maten är att ha ris i frityrsmeten. (Andra bilden ovan)

Portioner: 4

Ingredienser:
5 st bananer
2 msk citronsaft, eller mer
1 msk vetemjöl
½ msk bakpulver
1 dl rismjöl
½ liter rapsolja

Frityrsmet;
1 dl vatten
1 msk olja
1,5 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 st äggvitor

Kokosnötssås (Nuoc Cot Dua);
en burk kokosnötmjölk
2 msk socker
1 tsk salt

Garnityr:
Bananblad -klippta på längden, att linda dem i.
Citronmeliss

Tillbehör:
Vaniljglass
Lönnsirap
Kokosnötssås (Nuoc Cup Dua), finns på burk i asiatiska livsmedelbutikerna om man inte orkar blanda eget.

Gör så här:
1.  Rör ihop vattnet,oljan och mjölen blandat med bakpulver till frityrsmeten. Låt stå i en halv timme. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i degen.
2. Skala bananerna och skär dem snett i 4-5 bitar. Fukta bananbitarna i citronsaften och vänd dem i vetemjöl.
3. Hetta upp oljan till 180 grader i en kastrull eller gryta. Pröva oljans temperatur med en liten degklick, när degen gräddas på en minut kan du börja friteringen.
Doppa bananbitarna i frityrdegen och lägg ner i oljan, låt koka 3-4 min.
4. Tag upp bitarna med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
Lägg upp på tallrik och droppa lite lönnsirap över. Servera med vaniljglass.

*5. Lägg i kokosnötsmjölken i en kastrull. Lägg i socker och salt. Låt koka upp.
6. Låt det sedan sjuda i ca 10 min. Värmhåll den gärna om den ska serveras senare.

Källor:
Mammas recept. Egna bilder.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0