cookingmama hissar: BENTO BOXES

Bento- boxen kommer ursprungligen från Japan. En traditionell Bento är indelad i flera fack. På restaurangerna är lådorna oftast gjorda av lack, annars är kartong, trä- eller plastlådor vanligast som hämtmat. Bento boxen finns i flera varianter, den vanligaste är i en låda på två våningar -riset i ena och övrig föda i andra. För barnen finns tillbehören som gulliga figurer som ska göra det roligare att öppna sin Bento och äta med god aptit.

 


 

En riktigt sammansatt Bento följer ett färgschema:

Vitt: Ris (utan ris ingen måltid!)

Svart: Sesamfrön eller små flingor av sjögräs (nori) som strös på riset

Gult: Ägg, pumpa, sötpotatis, majs, inlagd daikon (japansk jätterädisa)

Rött: Räkor, morot, tomat, äpple, jordgubbar, korv, lax

Grönt: gurka, gröna bönor, sallad, persilja, sparris, grön chilifrukt

Det här färgschemat är japanernas näringslära och genom att följa det så får man en bra sammansatt måltid. Av den sammanlagda mängden i Benton ska riset stå för en tredjedel.

 

 

Gulligt värre! Någon som vill göra en till mig? (aa)

 

BILDER: Goggle.

 

 



Vietnamesisk Fisksås (Nuoc Mam)



Denna "dippsåsen" går även under namnet nuoc mam, tillverkas av olika sorters fisk och skaldjur. Doften är lite rutten om man säger så, luktar jäst fisk. Då man doserar denna dressingen i olika sortens blandningar ska den bara anas. Det är då den funkar som bäst, rätten får en fin, fyllig smak. Dessutom kan den lyfta fram de andra ingredienserna.

Ingredienser:
1 vitlöksklyfta
½  liten chili
3/4 msk socker
1 tsk monosodium glutamate (ett japanskt "salt" som är beskt)
½ citron eller lime
Fisksås
Vatten

Garnering:
1/4 dl riven morot
1/4 dl riven lotusstjälk

Gör så här:
1. Ta bort skalet från vitlöksklyftan. Krossa sönder klyftan tillsammans med chilin i en mortel. Strö gärna över lite socker i blandningen så du ska krossa det, så flyger inte blandningen iväg.
2. Lägg blandningen i en skål. Tillsätt socker och salt. Pressa i citronsaften och blanda.
3. Häll i fisksåsen ändå tills såsen fått en lite brunare färg eller önskad smak.
Skulle du såsen blir stark går det jätte bra attspäda ut den med vanligt ljummet vatten.
4. Häll i en liten skål. Klart!

Hållbarigheten:
Förvarar man denna utspädda fisksåsen i burk som går att förslutas, i kylskåpet, kan den hålla upp till tre veckor.

Källor:
Mormors recept. Bilder från google. Egna bilder.


Dessa flaskorna finns att köpa i de flest asiatiska livsmedelaffärerna. Jag rekommenderar de flaskorna jag inte strukit över då de är mildare i smaken och har lite bättre kvalité, enligt min mamma i alla fall =)

Mammas Vårrullar (Cha Gio)

Förberedelser: Görs dagen innan

Ingredienser:
200 g kinesisk svamp
Glasnudlar
300 g räkor
1 vitlök
½ kg blandfärs
2 medelstora Taro's. (en sorts rotfrukt, påminner om potatis. Lila)
2 msk Oyster sås (kraftigare än Hoisinsås), alternativt Ostronsås
2 medelstora morötter
1msk salt
1 förpackning vårrulledeg
1 ägg
Olja (att fritera i)

Tillbehör:

Fisksås eller sweetchili-sås.
Isbergsallad att wrappa vårrullarna i.

Gör så här:
Förberedelsen;


1. Börja med att blanda löken och taro'sen i en stavmixer. Lägg i en bunke. Blanda detta med blandfärsen.

2. Hacka räkorna fint. Lägg i bunken med de övriga ingrediesnserna.

3. Koka nudlarna, skiva svampen och riv morötterna. Blanda ner detta i bunken.

4. Tillsätt lite Oystersås och mixa ihop allt samman i en mixer. Låt det ligga och möra över natten i kylskåpet. Låt den frysta vårrulledegen tina.


5. Dela vårrullebladen i fyra delar så de blir cirka 10x10 cm.

6. Lägg upp arken enligt bilden. Pensla toppen med lätt vispat ägg.

7. Lägg på en liten mängd av fyllningen i mitten bladen. Vik in den på sidorna. Rulla sedan ihop till en avlång bulle.

Tillagningen;

Ett tips är att ha några tända ljus vid spisen, för att motverka doften av friteringen.

8. Lägg i vårrullarna först då oljan blivit riktigt varm. Fritera bara några åt gången. Ta upp rullarna då de blivit gyllenbruna. Friterar du lite i taget måste du varmhålla den färdiga maten i ugnen på medelstark värme (175 grader)




Orkar man inte göra egna, går det att köpa färdiga, frysta vårrullar i någon av de asiatiska livsmedel-butikerna. De på bilden ovanför är vegetariska, håller nt samma klass som mammas. Men fortfarande mer god än dem i restaurangerna, enligt mig.
Källor:
Egna bilder. Mammas recept. Google.

Vietnamesisk Kycklingsallad (Goi)



Förberedelser: 40 min
Tillagning: 5 minuter
Portioner: 4


Ingredienser:

600 g kycklingfiléer (lår), kokta
2 ½ dl (125 g) selleri, skuren i tunna skivor
2 medelstora morötter, skurna i tunna längder
2 ½ dl lotus stjälkar (går lika bra med strimlad kål)
1 liten lök, skuren i skivor
4 msk färska korianderblad
4 msk färsk mynta, smulad

Garnering:
40 ml jordnötsolja
1 ½ tsk hackad vitlök
80 ml (50 g) osaltade rostade jordnötter
4 tsk farinsocker eller 2 tsk strösocker

Tillbehör:
Fisksås

Gör så här:
1. Skär kycklingen i långa, tunna strimlor. Blanda selleri, morot, kål, lök, koriander och mynta i en stor bunke.
2. Gör fisksås -blandningen.
3. Gör garnering så här: Hetta upp oljan i en wok. Lägg i vitlök och stek på medelstark värme under omrörning tills vitlöken är gyllene. Rör ner jordnötter och socker.
4. Strö över garnering och servera!

Källor:
Egna bilder. Stora Asiatiska Kokboken.

Cow Cake (Banh Bo Hap)


Banh Bo är en annan ångkokt kaka, gjord på rismjöl. Luftigt och sött.



Förberedelser: 1 h, 10 min.
Tillagning: En halvtimme


Ingredienser:
1 påse rismjöl
½ påse tapioka stärkelse
25 g jäst
1 burk kokosmjölk
1 burk vatten
300 g socker
Några droppar karamellfärg

Tillbehör:
Kokosmjölk-blandning (Nuoc Cot Dua)
1 burk kokosmjölk
1 msk socker
1 tsk salt
1 msk rismjöl

Gör så här:
1. Rör ihop allt det torra, tillsätt resten av ingredienserna.
2. Låt jäsa i en timme.
3. Strö över sesamfrön
4. Häll i formar och ångkoka i en kvart.
5. Koka kokosmjölk-blandningen.
6. Lägg upp på tallrik och servera.

Källor:

Egna bilder. foodbuz.com

Sticky Rice with Chinese Sausage (Xoi Man)




Ingredienser:
Kinesisk korv
Torkade räkor
Kokta kycklingfiléer
Klibbig ris
Purjolök
Salt och peppar
Sojasås
Olja

Garnering:
Cha bong - torkad kött, bomullsliknande, saltigt... Brukar finnas i de små affärerna som säljer asiatiska livsmedel.

Tillbehör:
Sojasås

Gör så här:
1. Koka kycklingfiléerna.
2. Ånga riset i ungefär 12-15 minuter, längre om klibbigare ris önskas. Blanda sedan riset med lite sojasås.
3. Skiva korven i tunna skivor, hacka löken och kycklingen. Rör ihop allting.
4. Tillsätt lite olja, för ännu klibbigare konsistens.
5. Lägg upp allting fint, servera!

Källor:
Egna bilder. Mammas recept. Google.



Ångkokta Risbullar (Banh Bao)

Vietnamesiska ångkokta risbullar, fyllda med kött, nudlar och allt annat man önskar att lägga i. Ser lite ut som kroppkakor till utseendet, men smakar lååångt ifrån det.




I en Banh bao kan man ha olika fyllningar beroende på vad det är man vill ha i. Kan fungera som snabbmat, då den är väldigt mättande och liten (/praktiskt?) Inga bestick behövs. Dessa fyllningar tog jag recept från Wok Me Asian Cooking Guide :

Förberedelser: 1-2 timmar
Tillagning: 1 timme


Ingredienser:
Risdegen;

Fyllningen;
Glasnudlar
Kinesisk korv, tunt skivad
Hårdkokta ägg, skuret till mindre bitar
250 g grillad fläskfärs
10 st torkade kinesisk svamp
1 msk hackade vattenkastanjer
1 msk ostronsås
1 msk riven ingefära
Gul lök, fint hackat.
1 vitlök
Salt och peppar

Sedan finns det ju så mycket mer man kan ha i sådana Banh bao's, men det jag skrivit ovanför är de vanligaste.

Tips! För att göra detta receptet måste du ha de rätta redskapen för att kunna ångkoka mat. Annars går det också att köpa en sådan galler-liknande sak man lägger på kastrullen på IKEA.


Ångkastrullen vi har hemma, i denna varianten fyller man på vatten i bottenkastrullen.
Garnering:
Lite persilja

Tillbehör:
Något gott tilltugg och fisksås eller sojasås kan inte sitta helt fel.

Gör så här:
Fyllningen;
1. Börja med att lägga nudlarna i kallt vatten och koka det, när det är gjort ska vattnet silas bort.
2. Skala och hacka löken, pressa vitlöken och förbered kastanjerna.
3. Mixa sedan allt du vill ha i dina ribullar i en mixer, blanda detta väl. Sedan är det dags att rulla dem till mindre bollar.
4. Rulla sedan bullarna i risdegen, låt de gärna ligga och jäsa en stund ~10 min. Sedan ska de ångkokas.


5. Koka upp vattnet innan du lägger ner risbullarna på gallert, glöm inte sänka plattan. Risbullarna ska ångkokas över sjudande vatten i 25-30 min.
6. Servera dem gärna varma! Går även bra att frysas ner, kan hållas upp till två månader om de ligger i rätt temperatur.



Kanske något för den kreativa? ;D ..


Källor:
Egna bilder. Mammas Recept. Wok Me Asian Cookin Guide.

Rice Paper Wrapper (Banh Trang)



Fräscha rullar som går att varieras i oändligheter beroendes på fyllningen man själv bestämmer för att ha i.


Portioner: 4

Ingredienser:
20 ark rispapper
risnudlar
Isbergssallad
2 morötter
1 gurka
20 blad basilika
150 g räkor
Valfri kokt fisk

Tillbehör:
Fisk-, jordnöts- eller hoisonsås




Gör så här:
1. Förbered grönsakerna, skär dem i stavar. Skär fisken /köttet i mindre bitar.
2. Koka nudlarna.
3. Doppa rispapperen ner i varmt vatten, lägg på stor tallrik.
4. Lägg upp fyllningen & rulla.



Källor:
Mammas recept. Bilder från phamfatale.com. Egna videon.


Me, myself and I

Lite allmänt om mig själv.

Namn:
Jag heter Lena Thuy Duong Nguyen, men kallas oftast bara för Lena eller td.
Födelsedag:
Är född den 28.e November 1991 i Värnamo, alltså är jag 18 år för tillfället.
Bakgrund:
Ursprungligen från Vietnam, men är född i Sverige.
Bor: Flyttade rätt nyligen från Gnosjö, där jag växt upp. Bodde då i ett område väldigt tätt på asiater om man säger så, speciellt vietnameser. Men bor just nu centralt i Gislaved.
Utbildning:
Grundskola gick jag i Gnosjö.
Går just nu på Finnvedens Gymnasium i Värnamo, läser Hotell- och Restaurang programmet med inriktning på servering.
Från början skulle jag gått Handels/ Frisör programmet, men bytte sedan i sista sekunden av några anledningar, något jag ångrar lite smått. Bestämde mig sedan för att läsa klart linjen i vilket fall.
Familj:
Mamma, Pappa och lillasystern Lisa.
Fritid:
Jag gör inget speciellt på fritiden, inga särkilda aktiviteter och så. Ägnar mig annars åt saker som -Skolan, vänner, dansen, musik samt annat kul jag finner lycka i.


Välkommen till min nya blogg!

Vi är två elever som går sista året på Finnvedens Gymnasium i Värnamo. Detta är då vårt projektarbete, där vi kommer dela med oss en del av vår kultur, lägga up lite recept, fakta om religion osv. Fokus ligger på Vietnam men det kommer även bli en del om våra grannländer.

/ Lena & Anny.


RSS 2.0